I et innlegg for en stund siden kom jeg over en link til denne rapporten. Det er interessant lesning på mange måter, jeg skal trekke fram det jeg synes er mest interessant her.
På side 7 står det tabeller over gjennomsnittlig antallet partnere for menn og kvinner hittil i livet. Denne undersøkelsen har blitt gjort i 1987, 1992, 1997 og 2002. Man har stilt spørsmålene til et tilfeldig utvalg på 10 000 personer. Når man gjør partibarometre anses det som godt nok å spørre ca. 1000 personer rundt om i landet, så 10 000 personer hver gang bør gi et veldig godt grunnlag for å si noe om ikke bare norske folks seksualvaner, men også om hvordan folk lyver for seg selv og/eller lyver i spørreundersøkelser.
Her tallene fra s. 7:
Menn: 1987: gjsn 17, median 6. 1992: gjsn 15, median 5. 1997: gjsn 19, median 7. 2002: gjsn 12, median 7
Kvinner: 1987: gjsn 9, median 6. 1992: gjsn 7, median 5. 1997: gjsn 11, median 6. 2002: gjsn 9, median 6
For begge kjønn ligger gjennomsnittet langt over medianen. Det betyr at det er et lite antall med mange partnere som drar opp snittet, de aller fleste har et ensifret antall partnere.
Så til det interessante: Disse tallene kan umulig være sannferdige, ihvertfall så lenge vi snakker om heterofil sex, og det er det denne rapporten ser på. For at en mann skal ha øke sitt antall partnere med 1 må en kvinne også øke sitt antall partnere med 1. Gjennomsnittet for menn ligger langt over kvinners snitt for hvert eneste år, noe som er matematisk umulig. Medianen er lik for 1987 og 1992, i 1997 og 2002 ligger menn 1 over.
Det kunne vært mulig hvis de mennene som var med i utvalget var en del eldre enn kvinnene, og dermed hadde levd lenger og hatt flere partnere. Alle som lager slike undersøkelser og statistikk vet at skal utvalget være representativt, må man ha omtrent like mange av hvert kjønn, og omtrent lik aldersfordeling. At utvalget skulle bli skjevt på denne måten fire ganger på rad er så ekstremt usannsynlig at vi trygt kan avskrive denne forklaringen.
Det kunne også vært at aldersfordelingen var lik, men at man tilfeldigvis traff på 5000 menn som lå en del høyere enn kvinner i snitt og litt høyere på medianen. At dette skulle skje fire ganger (fire ganger med snittet, to med medianen) på rad med en slik utvalgsstørrelse er så ekstremt usannsynlig at vi snakker om sjansen for at to støvkorn skal treffe hverandre i en gymsal.
Det blir enda mer umulig når vi tenker på at det siden andre verdenskrig og fram til nå har blitt født 1000-1500 flere guttebarn enn jentebarn hvert år. Så lenge vi snakker om heterofil sex burde derfor kvinners snitt og median ligge litt høyere enn menns.
En annen sær forklaring som kunne tenkes er at menn i mye større grad har sex på utenlandsreiser. Kvinner og menn reiser omtrent like mye utenlands, så dette burde jevnes ut, og i alle fall ikke inntreffe fire ganger på rad.
Så hva er årsaken til dette misforholdet? Det er faktisk sånn at folk ikke alltid svarer sannferdig på spørreundersøkelser. Jeg har faktisk jobbet med statistikk og spørreundersøkelser, og dette er et kjent fenomen. Desto mer sensitive ting det er spørsmål om, desto større er sjansen for at folk ikke svarer sannferdig. For kvinner har det historisk vært en norm å ha få partnere og ikke være "løse" eller "horete". For menn har det historisk vært status å ha sex med mange kvinner.
Derfor lyver folk, enten bevisst eller ubevisst, om antallet partnere. Når en kvinner teller etter ser hun kanskje bort i fra et tilfelle der det bare var oralsex, mens en mann vil telle med "stor og smått" av opplevelser.
I alle aldersgrupper fram til et sted i sekstiårene er det flere menn enn kvinner i Norge. Den matematiske sannheten må derfor være at kvinner har både et høyere antall partnere i snitt, og en høyere median, så lenge vi snakker om heterofil sex.